Changmookwan & Jidokwan (Korea) = de spiegels van Toyama's Shudokan (Japan)

Van de 9 Koreaanse kwans die in 1965 samen smolten in 'Taekwondo' waren er 4 die een lijn hadden met de Japanse Shudokan, middels 3 Koreanen die in Japan bij Toyama hadden getraind: Yoon Byung-In (Chang Moo Kwan), Dr. Yoon Kwei Byung (Jidokwan) & Kim Ki Hwang.

Jidokwan of 'De School voor Weg van Wijsheid' (1953) was de nieuwe naam van Dr. Yoon Kwei Byung voor de Yun Moo Kwan-school van Kong Soo Do (Karate)-leraar Chun Sang Sup, een leerling Funakoshi (Japan), die samen met zijn vriend Yoon Byung-In vermist raakte in de Korea oorlog. Na de oorlog werd Jidokwan de grootste school totdat de school splitste omdat het militaire regime alle kwans dwongen 1 naam en stijl te gebruiken: 'Taekwondo'. Dr. Yoon weigerde en werkte enige jaren samen met de Moodukkwan-Tang Soo Do (GM Hwang Kee) en bleef contacten houden met Shudokan en Karate grootmeesters ('Good Will tournaments'). Door een splitsing van Jidokwan ontstond ook het Jidokwan-Taekwondo, een sport waarin de Shudokan principes en filosofie zijn verdwenen.  

 

Jidokwan in Nederland

Via Sihak Henry Cho in New York (een leerling van Dr. Yoon)  en A. Lichtenstein (Aruba), een leerling Sihak Henry Cho, bereikte Jidokwan-Kong Soo Do ook NL waar Kwan Jang Klynstra (start Jidokwan in 1978)  Jidokwan Holland (JDKHA) oprichtte in 1993.

Hij is de auteur van 'Handboek Jidokwan-Kong Soo Do Kwon Bup', de grondlegger van Manchu Kung Fu in Nederland en gecertificeerd door de Jidokwan Historical Society als een lijndrager, welke van meester op meester, terug leidt naar de oorspronkelijke oprichter van Yunmookwan/Jidokwan. In 2012 ontving hij de 'Jidokwan Ambassador Award for The Netherlands'.

Het Handboek telt 259 pagina's (A5-formaat) en is te bestellen via JDKHA.

Deel 2 'The Historical Lineage:

Een overzicht van Wie is Wie? in Yun Moo Kwan (Ji Do Kwan) en 'broederschool' YMCA Kwon Bup (Chang Moo Kwan),

64 pagina's (A4 formaat). Alleen voor Jidokwan-Holland Black Belts.